LICEUL TEORETIC „ION AGÂRBICEANU”

PIATRĂ DE TEMELIE A ÎNVĂŢĂMÂNTULUI DIN ORAŞUL JIBOU

Orasul JIBOU face parte din categoria celor mai tinere centre urbane ale tarii, fiind asezat in partea de nord-est a judetului SaLAJ, pe malul stang al raului Somes, la confluenta acestuia cu Agrijul.
In anul 1957 lua nastere o noua si necesara institutie de invatamant, scoala Medie Jibou, a carui ctitor, profesorul de geografie Petru Pitica, devenea si intaiul director. Dupa concursul de admitere, prima si singura clasa a fost alcatuita din 42 de elevi, dintre care un numar de 35 avea sa constituie prima promotie(1961). Sediul liceului a fost la inceput in castelul Wesselenyi.
In anul scolar 1958-1959 ia fiinta in cadrul liceului invatamantul seral si fara frecventa. In anul scolar 1960-1961 cand liceul a dat prima promotie de absolventi existau 13 clase.
Ciclul II...Clasele V-VII Sectia romana 6 clase – 198 elevi, Sectia maghiara 3 clase – 92 elevi
Mediu...Clasele VII-IX 4 clase – 172 elevi
Numarul profesorilor s-a ridicat la 25. Biblioteca dispunea de 5.803 volume carte, iar la cantina scolii serveau masa 109 elevi.
De la infiintare si pana in prezent au condus aceasta unitate urmatorii directori: Pitica Petru, Trif Emil, Galgau Gheorghe, Deak Maria, Pascut Aurel, Sampalean Liviu, iar ca directori adjuncti au fost: Ivanescu Rozalia, Tarau Nicolae, Sicora Marioara, Oros Virgil, Rus Ioan. In anul 1967 a fost data in folosinta actuala cladire a liceului.
De-a lungul existentei sale, institutia a suportat procese succesive de metamorfozare denominativa, astfel: Liceu de Cultura Generala, Liceu Industrial (afiliindu-i-se o scoala profesionala de artizanat). In prezent suntem LICEU TEORETIC „ION AGARBICEANU” .
Un numar mare de absolventi ai liceului nostru au devenit persoane importante in domenii ca : sport, invatamant, sanatate, tehnic, politic, etc.
Prestigiul liceului nostru este transmis si mentinut din an in an de noile generatii prin rezultate deosebite la concursurile scolare, admiteri in invatamantul superior.

Contact

Str. Tudor Vladimirescu nr. 7
loc. JIBOU jud. SALAJ
cod 455200 Romania
0260644569
ltjibou@yahoo.com